Perttelin museot

Perttelin museot 2024

Museot ovat avoinna kesäsunnuntaisin 30.6.-18.8.2024
kello 11 – 14

Museot ovat avoinna myös sopimuksen mukaan
Puh. 050 074 5033/Koivisto

Pellonpään talonpoikaismuseo
Pellonpään talonpoikaismuseo

 Entisestä talonpoikaiskulttuurista kertoo Pellonpään talonpoikaismuseo Vihmalolla. Museo sijaitsee vajaan kolmen kilometrin päässä Perttelin kirkosta Hiiden suuntaan osoitteessa:

Vähähiidentie 176, Salo

Perttelin kotiseutumuseo

Perttelin kotiseutumuseo toimii vanhassa kivisessä lainamakasiinissa. Makasiinin rakennusmateriaalina käytettiin Uskelan vanhan emäkirkon perustuskiviä ja se valmistui vuonna 1863. Näytteillä on mm. Perttelin kirkossa olleita puuveistoksia sekä runsas, Perttelistä koottu esinekokoelma.
Museo sijaitsee Kaivolassa:

Mikolantie 7, Salo

Perttelin kotiseutumuseo

Tähti
N: 30. Turussa perjantaina 16 päivänä Lokakuuta 1863.

Perttelin kappeli, joka tammikuuna 31 p. 1862 sai Keis. R:tilta armollisen luvan toimittaa itsellensä oman jyvämakasiinin ja ottaa jyvä osansa, lähes 600 tynnyriä rukiita, Uskelan emäseurakunnan makasiinista, on nyt rakentanut itsellensä uljaan makasiinin kivestä lähelle Perttelin kirkkoa Kaivolan kylän Kärrin rusthollin maalle. Perus-varastoksi siihen tulee äsken mainitun 600 tynnyriä rukiita sekä 8 tynnyriä ohria, jotka ne 16 Perttelin taloa maksavat, joilla ei tähän saakka ole ollut osaa Uskelan pitäjän-makasiinista.

Sanomia Turusta
N: 49 Perjantaina Joulukuun 4 päivänä 1863.

Perttelissä, marraskuun 21 p. — Pitäjän laina-aitta, jota keväällä aljettiin tekemään, saatiin valmiiksi syyskuulla. Onkin tämä muhkeasti korkialle nummen harjalle rakennettu harmaista kivistä rauta-kattonensa, että harvassa seurakunnassa tämmöstä laina-aittaa tavataan; mutta tuli se maksamaakin ison summan. Jos kaikki rakennus-aineet sekä seurakuntalaisten siihen menneet päivätyöt kohtuullisen hinnan jälkeen arvataan ja rahan kanssa yhteen lasketaan, niin nouse koko laina-aitan hinta yli 13 tuhannen markkaan, josta summasta rakennuksen johtaja sai 2 tuhatta markkaa. Tässä rakennuksessa oli kustantajoina 128 talollista. Rukiita saatiin siihen nyt sisään, kuin vanhan Uskelan ja Perttelin yhteisen laina-aitan rukiit tasattiin, 540 tynnyriä; sekä 8 tynnyriä ohria, joita toivat ne talolliset, puoli tynnyriä kukin, kuin eivät ennen olleet laina-aitan yhteydessä.
Hämäläinen.

Lähde: Historiallinen sanomalehtikirjasto

Opasvuorot 2024

(PDF, aukeaa uuteen välilehteen) 
Pieni opasvihkonen Perttelin museoiden esittelijoille
(Parempi lukea puhelin vaakasuunnassa ja 100 % )