Perttelin Liipolan isäntä vesiturbiinikaupoilla

Kirje Perttelin Liipolan talon isännältä Lauri Jokiselta Enon kunnan Kaltimon kylään mv. Aarne Aittapellolle

Isäni oli syntynyt 11.6.1901 Orimattilassa, Nimi oli alunperin Johan Aarne Enqvist. Vuonna 1936 hän muutti sukunimensä Aittapelloksi. Puhuttelunimi on tietääkseni aina ollut Aarne. Mustialan maamiesopiston (Tammelassa) hän kävi 1929-30. Hän toimi maatalousneuvojana aluksi Ilomantsissa ja pian sitten naapurikunnassa Enossa vuosina 1931-44. Oman tilan hän osti Enon kunnasta v.1941, jossa hän harrasti maanviljelystä 1970-luvun alkupuolelle saakka. Tilalla ei ollut aluksi sähköjä. Tämä lienee isääni harmittanut. Kaupoille turbiinista hän onneksi ei ryhtynyt, sillä kotimme läheisyydessä ei ole sellaista koskea, jossa kirjeessä kerrotunlainen laitos olisi toiminut. Sähköt saimme tilalle v 1956, kun viereiseen Pielisjokeen rakennettiin suuri voimalaitos. Isäni kuoli 17.3.1992.

Kirjoittaja on Aarne Aittapellon poika Osmo Aittapelto, Naantali

Arvoisan kyselynne johdosta saan esittää, että k.o. turbiini ei ole tehtaan tekoa, vaan on sen laittanut eräs mylläri ja on se ollut käytännössä Kiikalan pitäjän Kärkelän myllyssä, mistä on mm. valoa saanut saman pitäjän meijeri ja kylä.
Turbiinin ohjaussiivet on peltistä laitettu, juoksupyörään on peltisiivet valettu, mahdollisesti valkometallista koska on ruostumaton. Turbiinissa on kuparifalssi laakeri, mutta painolaakeri puuttuu, voin hankkia sellaisen kun sopii siihen.Siinä on tuuman paksu akseli ja 3 m pitkä, on käynyt vähän, alle 3 metrin putouksessa, ja on tämä turbiini vielä muuten hyvässä kunnossa.

Generaattori on ensimmäisiä kun Strömberg on laittanut, on hyvässä kunnossa ja antaa tasaisen virran. Malliltaan se on sellainen, että on kaksi isoa käämitystä, toinen ankkurin ala- ja toinen päätypuolella. Sen paino on 460 kg. Pienellä kuormituksella se pyörii hyvin kevyesti. Volttimittari on iso messinkinen, hiotulla lasilla. Kaikki nämä kyseiset laitteet myyn itselleni tarpeettomina hintaan 25,000 mk.
(Hankin nämä laitteet itselleni, tarkoituksella laittaa lähellä olevaan koskeen valoa antamaan, vaan nyt alennettiin k.o. koski, joten ne ei siinä enää käy.)
Tämä galvanoitu sähkölanka on 14 neliön, halkaisija 5 mm. ja on sen paino km:llä 105 kg. Ja tämä lanka on nyt vielä pylväissä, muutetaan noin 15 päivän paikkeilla kupariksi. Ja on silloin saatavana enemmänkin, kun 300 kg. tai vähemmän.

Sen hinta on 100 mk Kg. mainitsen vielä, että se on ollut käytännössä n. 4 vuotta.
Sitten minulla on jokunen 110 voltin lamppuja, sekä päätteitä ja muutama metri paksua kumikaapelia, jotka voin myydä, jos tulee kysymykseen.

Jos tämä antaa aihetta Teidän puoleltanne, esim. tulisitte katsomaan niin mainitsen, että tämä sijaitsee Salon kauppalasta 16 km Pertteliin päin, kuuluu Uskelan pitäjään.
Jos esim. tulisitte Turkuun, niin sieltä lähtee linja-auto Kuusjoki – Turku paikka autoasemalla 17, tännepäin klo 3. ja olisi jäätävä Perttelin kirkolle, sieltä on matkaa meille 5 km ja on sieltä saatavana myös pirssi autoja.

Kunnioittaen
                  Lauri Jokinen
                       Pertteli Liipola

Onkohan yllä olevasta voimalaitoksesta, Kruusilan myllystä ja Liipolan isännästä Lauri Jokisesta tai muusta asiaan liittyvästä kerrottavaa. Ottaisitteko yhteyttä Yhteydennotto-sivulla olevalla lomakkeella tai muuten.